StoryEditor

Hlavné závery správy o CIA

14.02.2007, 15:35
Autor:
SITASITA

Hlavné zistenia správy Európskeho parlamentu o aktivitách americkej tajnej služby CIA v Európe, ktorá bola v stredu schválená.

Štrnásť krajín Európskej únie spomínaných v správe v súvislosti s kooperáciou s mimoriadnym programom CIA, ktoré povolili neohlásené lety, či nevyšetrovali únosy svojich občanov alebo obyvateľov: Rakúsko, Belgicko, Británia, Cyprus, Dánsko, Nemecko, Grécko, Írsko, Taliansko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, Španielsko a Švédsko.

Spôsob, akým sa niektoré krajiny EÚ podieľali na programe CIA:

Británia - Telegramy od bezpečnostnej služby MI5 neurčenej zahraničnej vláde naznačujú, že únos obyvateľov Británie - Bišéra al-Ráuího a Džamíla el-Bannu (do Afganistanu a Guantánama) bol uľahčený čiastočne nepresnými informáciami, ktoré poskytla tajná služba. Obaja muži nakoniec skončili v zadržiavacom centre v Guantáname.
Taliansko - Veliteľ karabiniérov a niektorí predstavitelia talianskej vojenskej bezpečnostnej a spravodajskej služby zohrávali aktívnu rolu pri únose egyptského duchovného Abú Umara, ktorého CIA zadržala na milánskej ulici a následne uniesla.
Nemecko - Nemecká spolková kriminálna polícia poskytla americkej FBI detailné informácie o Mohammadovi Zammarovi, čo zjednodušilo únos tohto nemeckého občana, ktorého zadržali americkí agenti. Zammara neskôr mučili v Maroku a v Sýrii.
Spôsob, akým CIA využívala európsky vzdušný priestor: Po septembri 2001 najmenej 1245 neohlásených letov prevádzkovaných CIA využilo európsky vzdušný priestor, alebo pristálo na európskych letiskách. Nepodarilo sa síce overiť a dokázať, že sa na palube týchto lietadiel nachádzali zadržané osoby, Európsky parlament však uvádza, že mnohé z týchto lietadiel boli rutinne používané na transport podozrivých z terorizmu z Afganistanu do Guantánama alebo do/z iných tajných zadržiavacích centier.
Spôsob realizácie výskumu špeciálneho parlamentného výboru:
Vypočúvanie jednotlivcov, ktorí uviedli, že ich uniesli americkí agenti.
Analýza 19 údajných únosov.
Analýza tajných dokumentov EÚ, USA a Eurocontrolu (úrad EÚ pre vzdušnú dopravu).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
15. máj 2024 16:46