StoryEditor

Kukan o hrozbe pandémie: Netreba šíriť paniku, ale ani nepodceňovať riziko

18.10.2005, 15:59
Autor:
TASRTASR

Slovenský minister zahraničných vecí Eduard Kukan predpokladá, že už v stredu bude vláda SR podrobnejšie diskutovať o opatreniach proti možnej chrípkovej pandémii, vrátane nákupu liekov proti vírusom.
Na jednej strane netreba šíriť paniku, ale na druhej strane absolútne nemožno túto otázku podceniť a naozaj prijať také opatrenia, ktoré budú racionálne, reálne a ktoré budú zvýrazňovať aj to nebezpečenstvo, ktoré táto pandémia môže priniesť, povedal Kukan novinárom po dnešnej mimoriadnej schôdzke šéfov diplomacií EÚ v Luxemburgu.
Podľa Kukana Slovensko registruje výzvu Európskej komisie a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), aby sa každá krajina zásobila takým množstvom liekov proti vírusom, ktoré v prípade potreby vystačia pre štvrtinu populácie.
Na vláde sme o tom hovorili v minulosti skôr všeobecnejšie, ale keďže ten vývoj postupuje veľmi rýchlo, ja už predpokladám, že aj zajtra (v stredu) na rokovaní vlády budeme o týchto otázkach hovoriť komplexnejšie, povedal minister.
Šéfovia diplomacií dnes schválili vyhlásenie, v ktorom označujú vtáčiu chrípku za celosvetovú hrozbu a vyzývajú na medzinárodnú spoluprácu a koordináciu.
Vtáčia chrípka predstavuje globálnu hrozbu, a tak sa treba voči nej aj postaviť, že treba konať veľmi rýchlo, koordinovane, povedal Kukan.
Už koncom tohto týždňa budú o prípadných konkrétnych opatreniach rokovať v Británii na neformálnej schôdzke ministri zdravotníctva EÚ. Bude sa tiež koordinovať činnosť všetkých relevantných medzinárodných organizácií.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 13:58