StoryEditor

Viac ako 97 percent voličov podporilo návrh na čiastočnú amnestiu militantov

30.09.2005, 15:50
Autor:
TASRTASR

S obrovskou väčšinou hlasov podporili vo štvrtok alžírski voliči návrh na čiastočnú amnestiu pre stovky islamistických militantov v Alžírsku, ktorá by mala viesť k ukončeniu občianskej vojny a celonárodnému zmiereniu. Oznámil to dnes alžírsky minister vnútra Nureddín Zirhúní.
"Na štvrtkovom referende sa z celkového počtu 18,3 milióna zúčastnilo takmer 80 percent dospelých obyvateľov Alžírska, z ktorých návrh na čiastočnú amnestiu pre islamských militantov podporilo 97,43 percenta," zdôraznil šéf rezortu vnútra.
Pri bojoch medzi povstalcami a vládnymi vojakmi zahynulo v Alžírsku počas trvania bratovražedného ozbrojeného konfliktu viac ako 150.000 ľudí, prevažne civilistov. Krviprelievanie v severoafrickej krajine nastalo po tom, čo v roku 1992 armáda anulovala pluralitné voľby, ktoré podľa predbežných výsledkov mal vyhrať fundamentalistický Islamský front spásy.
Rozsah a charakter násilností páchaných islamistami bol hrôzostrašný: svojim obetiam podrezávali hrdlá, tehotným ženám prepichovali bruchá, deti pálili v peciach a za noci často masakrovali celé dediny. V posledných rokoch násilnosti utíchli, čo Alžírsku prinieslo väčšiu stabilitu, a tým aj zahraničné investície a zlepšenie vzťahov so Západom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 18:19