StoryEditor

Američania sú napriek výborným štatistikám nespokojní s hospodárskou situáciou

16.08.2005, 13:55
Údaje o americkej konjunktúre sú samy osebe pôsobivé: 3,4-% rast HDP v 2. štvrťroku, silná spotreba obyvateľstva, minimálna inflácia, silný rast produktivity práce. Mnohí ekonómovia sa domnievajú, že americké hospodárstvo sa nachádza takmer v stave dokonalej rovnováhy.

Údaje o americkej konjunktúre sú samy osebe pôsobivé: 3,4-% rast hrubého domáceho produktu (HDP) v 2. štvrťroku, silná spotreba obyvateľstva, minimálna inflácia, silný rast produktivity práce. Mnohí ekonómovia sa domnievajú, že americké hospodárstvo sa nachádza takmer v stave dokonalej rovnováhy.
Americkí občania, napísal rakúsky denník Die Presse, z toho pociťujú málo. Popularita prezidenta Georgea W. Busha silno klesá. Medzi ekonomickými údajmi a vnímaním ľudí nie je nijaká súvislosť, konštatujú politickí analytici. Bush sa domnieva, že problém je v drahých pohonných látkach a rýchlo rastúcich nákladoch na zdravotnícke služby. Ekonómovia to však spochybňujú. Nespokojnosť vyviera z toho, že stav konjunktúry nie je až taký ružový, ako ho odzrkadľujú čísla oficiálnej štatistiky. Predstavy vlády o skutočnej situácii a názory ľudí práce na ňu sa nezhodujú. Konštatoval to Jared Berstein z Economic Policy Institute.
Štyri roky po poslednej recesii je situácia v zamestnanosti jasne horšia, než by sa mohlo očakávať v súčasnej fáze ekonomického cyklu. V súkromnom sektore sa počet pracovných miest, ktoré sa stratili v kríze, nahradil len slabo. Celkovo je v americkej ekonomike o milión pracovných miest viac ako v roku 2001. Za to však možno poďakovať len štátu. Okrem zbrojárskej výroby je počet pracovných miest v súkromnom sektore o 1,2 milióna nižší. Tri milióny pracovných miest v priemysle, ktoré zničila recesia, ešte stále chýbajú. Dobré platené miesta v priemysle - 25 USD a viac na hodinu, čo je v prepočte takmer 780 SKK - ktoré počas krízy zanikli, nahradili pracovné miesta v službách s hodinovou mzdou 10 USD alebo menej.
Okrem toho mzdy nedržia krok s rastom životných nákladov. Vláda síce tvrdí, že reálne mzdy mierne vzrástli. Avšak to je pravda len vtedy, ak sa do nich zarátajú odvody na zdravotnícke poistenie, ktoré odvádzajú zamestnávatelia. Bez týchto zvýšených nákladov, ktoré zamestnanci, samozrejme, nevidia, podľa údajov ministerstva práce mzdy za 12 mesiacov vzrástli slabšie, než bola inflácia. Sústavne rastú ceny najmä energií a liekov.
Spotreba, ktorá spočíva na hypotekárnych úveroch, zatiaľ citeľne nezareagovala. Predsa však pribúda signálov, že sa rast obchodov s nehnuteľnosťami začína ochladzovať. Tým sa stane získavanie nových úverov ťažším.
Informoval o tom rakúsky denník Die Presse.

menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 21:44