StoryEditor

Úroky rastú ako snehová guľa

27.09.2006, 00:00
Kto si myslel, že na vybavenie úveru za súčasných podmienok -- a lacnejšie má ešte čas, prerátal sa. Národná banka Slovenska totiž včera už štvrtý krát v tomto roku zvýšila základnú úrokovú sadzbu o štvrť percenta.

Úvery opäť zdražejú. Národná banka Slovenska totiž včera už štvrtýkrát v tomto roku zvýšila základnú úrokovú sadzbu o štvrť percenta na 4,75 percenta.
Pre komerčné banky je to dôvod na zdraženie pôžičiek, aj keď niektoré možno počkajú, ako sa budú vyvíjať úroky v najbližších týždňoch. Centrálna banka svojím včerajším krokom prekvapila - zdraženie peňazí sa očakávalo až v októbri.

Problém = rastúce platy
Prečo sa zvýšili úroky už teraz? Problémom je aj vysoký rast miezd. Je vyšší než produktivita práce, čo znamená, že peniaze, ktoré zarábame, nie sú kryté reálnou prácou a výkonmi. Viac peňazí v peňaženkách ľudí následne tlačí na infláciu, a to je posledné, čo Národná banka potrebuje, ak sa nechce vzdať prijatia eura v roku 2009.
Strážca cenovej hladiny vidí riziká aj v neistote okolo cien energií. Tie sa v posledných mesiacoch snaží čo najdirektívnejšie znižovať vláda, no banka práve sadzbami dala nepriamy signál, že sa to nemusí podariť.

Letia vklady
Na rozdiel od budúcich majiteľov nehnuteľností rast úrokov poteší tých, ktorí si chcú v bankách sporiť. Úroky na vkladoch budú o čosi vyššie, hoci banky podľa NBS "reagovali nevyvážene na doterajší rast kľúčových sadzieb", teda tradične zdražovali pôžičky viac, než zvýhodňovali vklady.
Guvernér NBS Ivan Šramko naznačil, že so sprísňovaním menovej politiky bude banka pokračovať, takže včerajšia zmena nemusí byť posledná. "Predpokladám, že NBS len rozložila predtým očakávané 50-bodové zvýšenie sadzieb do dvoch 25-bodových krokov. Ďalší 25-bodový rast by ešte mal prísť do konca roka," myslí si analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák. Nečakané rozhodnutie centrálnej banky podporilo korunu, ktorá sa včera voči euru zhodnotila približne o 10 halierov na kurz 37,3.

01 - Modified: 2003-04-04 14:04:07 - Feat.: 0 - Title: Róža: Konkurencia, lobing a diskreditácia
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 02:55