StoryEditor

Dvojaká tvár Rudolfa Hessa, najoddanejšieho muža Adolfa Hitlera

11.05.2021, 16:10
Pred 80 rokmi vyštartovalo na Londýn 500 nacistických bombardérov, aby vykonali najmasívnejší nálet na Britániu počas druhej svetovej vojny. V ten istý večer vzlietol na svoju poslednú misiu aj osamelý pilot Rudolf Hess – jeho pohnútky však boli úplne iné.

Medzinárodná senzácia. S takýmito titulkami sa vo svetových médiách stretla akcia, o ktorú sa pred 80 rokmi postaral Rudolf Hess, zástupca nacistického vodcu Adolfa Hitlera, ku ktorému pociťoval absolútnu lojalitu. V neskorších 30. rokoch a v prvých rokoch druhej svetovej vojny, keď Hitlera zaujala vojenská a zahraničná politika, však Hessova moc slabla a jeho vplyv ešte viac podkopal Martin Bormann a ďalší najvyšší nacistickí vodcovia.

Hess sa preto na jar 1941 rozhodol na vlastnú päsť ukončiť pretrvávajúci vojenský boj medzi Nemeckom a Britániou. Desiateho mája tajne odletel sám z Augsburgu na samozvanú misiu do Veľkej Británie, kde chcel vyjednávať s tamojším kráľom Jurajom VI. na padáku pristál v Škótsku s mierovými návrhmi, ktoré požadovali pre Nemecko voľnú ruku v Európe a návrat bývalých nemeckých kolónií ako náhradu za prísľub rešpektovať integritu Britského impéria.
Hessove návrhy sa nestretli s pozitívnou reakciou britskej vlády, ktorá s ním zaobchádzala ako s vojnovým zajatcom. Jeho donkichotské pôsobenie odsúdil aj samotný Hitler, ktorý Hessa obvinil z „pacifistických bludov“.

Naopak, niektorí historici sa domnievajú, že Hess sa snažil splniť führerovo želanie uzavrieť dohodu s Britmi, aby Nemci – ktorí sa chystali napadnúť Rusko – nemuseli bojovať na dvoch frontoch.

Prečítajte si o pozadí tejto pozoruhodnej operácie, ktorá dodnes vyvoláva emócie aj otázniky, ako aj o živote jej autora.

Zaľúbený do vojny

Walter Richard Rudolf Hess sa narodil v egyptskej Alexandrii v rodine nemeckého koloniálneho obchodníka. Vyrastá v nacionálne zmýšľajúcich panských pomeroch. Mladý Rudolf mal nasledovať kroky otca a pokračovať v rodinnom biznise. Dobrovoľne sa však hlási na front prvej svetovej vojny. Jeho svetonázor formuje bojové pole zákopovej vojny. V eufórii píše domov rodičom o úchvatnej kráse horiacich dedín a pôvabe vojenského života – imponovali mu poslušnosť a poriadok. Teda to, čo zažíval aj doma.

Po zranení sa hlási k novej armádnej elite – k letectvu. Výcvik dokončiť nestihol. Nemecko síce vojnu prehralo, lietaniu však zostáva verný. Po vojne študuje na mníchovskej univerzite, kde sa prvýkrát stretáva s geopolitickými názormi o p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-20 10:44:57 - Feat.: - Title: Rusko žiada, aby Nemecko uznalo obliehanie Leningradu za genocídu 02 - Modified: 2024-03-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Smutné výročie, ktoré si však treba pripomínať. Pred 85 rokmi vznikol Slovenský štát, bábka v rukách Hitlerovho Nemecka 03 - Modified: 2024-03-13 11:04:39 - Feat.: - Title: Vo veku 102 rokov zomrel francúzsky admirál Philippe de Gaulle, syn prezidenta de Gaullea 04 - Modified: 2024-03-07 13:52:19 - Feat.: - Title: Polícia zaistila v Petržalke vyše tisíc kusov nevybuchnutej vojenskej munície 05 - Modified: 2024-02-03 13:24:29 - Feat.: - Title: Vedci analyzujú Hitlerove prejavy z druhej svetovej vojny. Chcú všetky zvukové prepisy poskytnúť verejnosti v spoľahlivej forme
menuLevel = 2, menuRoute = history/2-svetova-vojna, menuAlias = 2-svetova-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 12:20