StoryEditor

Najprv atentát, potom prevrat. Akcia, ktorá mohla ukončiť vojnu o niekoľko mesiacov skôr, nevyšla

20.07.2019, 10:15
Autor:
ČTKČTK
K najznámejšiemu neúspešnému pokusu o odstránenie Adolfa Hitlera došlo 20. júla 1944, keď dôstojník wehrmachtu Claus von Stauffenberg umiestnil nálož priamo vo vodcovom hlavnom stane.

Pred 75 rokmi podnikla skupina nemeckých dôstojníkov atentát na nacistického vodcu Adolfa Hitlera. Toho však výbuch bomby iba ľahko zranil, čo zmarilo plány sprisahancov na prevzatie moci v štáte. Strojcovia atentátu boli následne zadržaní a popravení, alebo spáchali samovraždu.

Situácia na bojiskách v lete roku 1944 nebola z pohľadu Nemcov povzbudivá. Séria vojenských neúspechov aktivizovala Hitlerových odporcov z radov dôstojníckeho zboru wehrmachtu. Bol medzi nimi aj plukovník Claus Schenk von Stauffenberg, ktorý okolo seba sústredil skupinu ľudí, ktorí chceli uskutočniť štátny prevrat a následne rokovať so Spojencami o mieri.

Realizácia atentátu bola zverená práve Stauffenbergovi. Ten na odpálenie bomby využil poradu, ktorú Hitler 20. júla 1944 zvolal do bunkra Wolfsschanze pri Rastenburgu na východe Pruska.

Adolf Hitler pred svojím hlavným stanom. Na snímke, ktorá vznikla päť dní pred atentátom, je aj plukovník Claus von Stauffenberg (stojí celkom vľavo). Adolf Hitler pred svojím hlavným stanom. Na snímke, ktorá vznikla päť dní pred atentátom, je aj plukovník Claus von Stauffenberg (stojí celkom vľavo). Wikimedia Commons/Bundesarchiv

​Stauffenbergovi sa naozaj podarilo umiestniť aktovku s výbušninou priamo do miestnosti, v ktorej zasadali účastníci porady a krátko po spustení časovacieho mechanizmu bomby z bunkra odišiel. Netušil, že jeden z prítomných dôstojníkov prekážajúcu aktovku nohou odsunul za masívnu drevenú nohu konferenčného stola, ktorá odklonila výbuch smerom od Hitlera. Vodca tak z atentátu vyviazol len s ľahkým zranením.

Protichodné správy o Hitlerovom osude vniesli do radov pučistov zmätok. Preberanie moci sa preto začalo s niekoľkohodinovým oneskorením a iba na niektorých miestach. Vďaka tomu mal Hitler a jeho blízki dostatok času na zorganizovanie protiakcie.

Adolf Hitler ukazuje Benitovi Mussolinimu zničenú miestnosť v bunkri, kde naňho 20. júla 1944 spáchali atentát. Adolf Hitler ukazuje Benitovi Mussolinimu zničenú miestnosť v bunkri, kde naňho 20. júla 1944 spáchali atentát. Wikimedia Commons/Bundesarchiv

​V súvislosti s atentátom na Hitlera a pokusom o štátny prevrat bolo postupne zatknutých asi sedemtisíc osôb. Okrem samotných osnovateľov prevratu boli medzi nimi aj ich rodinní príslušníci a ďalší ľudia. Takmer päťtisíc z nich bolo v priebehu nasledujúcich týždňov a mesiacov zabitých.

01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/2-svetova-vojna, menuAlias = 2-svetova-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
16. apríl 2024 18:14