StoryEditor

Jantárová komnata, zlatý vlak, poklad samuraja: Stratené poklady druhej svetovej vojny stále lákajú

20.01.2019, 09:20
Aj keď sa to zdá takmer neskutočné, ani po sedemdesiatich troch rokoch nezomierajú nádeje, že sa jedného dňa nájdu poklady v hodnote miliárd eur. Pravdou je, že stále existuje dosť hľadačov, ktorým tony zlata, platiny či debny plné starožitností nedávajú spať.

Vďaka kombinácii vytrvalého hľadania a najmodernejšej techniky je možné, že sa čoskoro dočkáme ohlásenia nálezu neuveriteľného pokladu strateného či ulúpeného počas druhej svetovej vojny. V chaose posledných mesiacov a dní jedného z najväčších vojnových konfliktov ľudstva sa presúvali nielen milióny ľudí po všetkých kontinentoch, ale aj obrovské hodnoty rôzneho druhu. A niektoré z nich zmizli úplne v poslednej chvíli.

Poďme sa pozrieť na niektoré – stále majú svojich verných fanúšikov, ktorí neváhajú obetovať mnoho času a peňazí pri ich hľadaní. Hovoríme totiž doslova a do písmena o bohatstve hodnom kráľov.

Legenda o zlatom vlaku

Posledné tri roky sa opakovane objavujú správy priťahujúce pozornosť do Poľska. Práve tam by sa údajne mohol nachádzať dobre ukrytý vlak plný zlata. Známy je tiež ako nacistický zlatý vlak. Mnohí v jeho existenciu neveria, iní mu venovali roky hľadania. O tom, či skutočne existuje, budeme vedieť pravdu zrejme až vo chvíli, keď ho naozaj objavia, dovtedy ostane predmetom bujných fantázií hľadačov pokladov.

O čo však ide? Začiatkom roku 1945, keď už bol koniec vojny takmer neodvratný, nacisti údajne zasypali v jednom z tajných tunelov v dnešnom juhozápadnom Poľsku sto metrov dlhý vlak plný zlata, drahokamov, zbraní a umeleckých diel. Spolu zhruba s hmotnosťou 300 ton. Na prvý pohľad takmer nepredstaviteľná udalosť, veď zasypať kdesi v stometrovom tuneli celý vlak bez svedkov nie je žiadna maličkosť, avšak po preskúmaní bližších okolností je to omnoho reálnejšie, než by sa skeptik nazdal.

​Predpokladá sa, že vlak skončil kdesi blízko dnešného mesta Wałbrzych v Poľsku. Avšak v roku 1945 bolo toto miesto súčasťou juhovýchodnej časti nemeckej ríše. Wałbrzych Nemci poznali pod označením Waldenburg a ten bol súčasťou tajného projektu Riese (v preklade Obor).

Išlo o jeden z mnohých tajných projektov a tento zahŕňal 7 rozľahlých podzemných stavieb v poľských Sovích horách a na hrade Książ, v Dolnom Sliezsku. Vznikal od roku 1943 a do dnešných dní predstavuje značnú záhadu, keďže jeho dokumentácia kompletne zmizla. Zdá sa, že nedokončené stavby spolu s hradom mali tvoriť hlavné veliteľstvo a sieť podzemného zázemia, primárne tovární.

Napriek veľkolepému plánu sa nepodarilo dokončiť ani jednu zo stavieb, hoci na ich stavbu boli nasadené značné počty zajatcov, robotníkov i väzňov z koncentračných táborov. Plán ukryť strategicky významné továrne či iné inštitúcie do podzemia nebol sám osebe ničím zvláštny, nacisti ho mali v obľube, ukrývali takto napríklad zariadenia pracujúce na  balistickej rakete V-2 v Peenemünde pred spojeneckými náletmi.

Stavby, samozrejme, potrebovali rozsiahlu infraštruktúru, predovšetkým dobrú dopravnú sieť, ktorú tvorili cesty, mosty i úzkorozchodné železnice. Počítalo sa s prírodnými zásobárňami vody v podobe vodných priehrad, s odvodňovaním, ale aj s odpadovým systémom. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/2-svetova-vojna, menuAlias = 2-svetova-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 00:50