Adolf Hitler ako ríšsky kancelár vo svojej pracovni.Wikimedia Commons/Bundesarchiv
StoryEditor

Unikátna nahrávka Hitlerovho hlasu. Nacistický vodca priznal zlý odhad sily Sovietskeho zväzu

04.06.2018, 11:43
Diktátor na nahrávke napríklad priznáva, že o veľkej zbrojárskej sile Sovietov nemal na začiatku vojny ani poňatia.

Presne pred 76 rokmi vydal fínsky rádiotechnik Thor Damen jedinečnú nahrávku Adolfa Hitlera. Ide tak o jediný zvukový záznam, na ktorom nacistický vodca hovorí pokojným hlasom. Nahrávka bola obstaraná v roku 1942 počas stretnutia s fínskym generálom Carlom Mannerheimom, ktorého Hitler navštívil, aby s ním oslávil jeho narodeniny.

Nemecký vodca na zázname rozoberá zlyhanie útoku na Sovietsky zväz, jeho zbrojný priemysel a spory so Sovietmi ohľadom rumunských ropných vrtov.

Adolf Hitler podľa článku War History Online nikdy nedovolil, aby ho niekto nahrával bez jeho súhlasu. Napriek tomu sa to 4. júna roku 1942 stalo.

Jediný záznam Hitlerovho "normálneho" hlasu

Vtedy totiž nacistický vodca navštívil Carla Mannerheima, aby mu zablahoželal k jeho 75. narodeninám. Fínsky generál Hitlera prijal vo svojom železničnom vozidle, aby delegácia nevyzerala ako oficiálna návšteva.

Počas schôdzky potom ich rozhovor potajomky zachytil rádiotechnik Damen, ktorý bol najatý, aby zaznamenal všetky príhovory a blahoželania k Mannerheimovým narodeninám. Keď neskôr Hitler začal hovoriť o súkromných veciach, Damen napriek tomu nechal nahrávacie zariadenie bežať.

Vďaka tomu sa mu podarilo zachytiť približne 11 minút stopáže a vytvoril tak jediný záznam Hitlerovho "normálneho" hlasu. Diktátor na nahrávke napríklad priznáva, že o veľkej zbrojárskej sile Sovietov nemal na začiatku vojny ani poňatia.

"Predtým sme vôbec neverili tomu, ako táto krajina (Sovietsky zväz) môže byť silná. Mali tú najnebezpečnejšiu výzbroj, akú si človek dokáže predstaviť. Práve sme zničili viac ako 34-tisíc tankov. Keby mi predtým niekto povedal, že krajina môže začať s 35 tisíc tankami, povedal by som mu, že je blázon," hovorí Hitler na nahrávke.

"Sovieti všetko minuli za výzbroj"

O pár sekúnd neskôr Mannerheimovi opisuje nález sovietskej tankovej továrne v Kramatorsku na Ukrajine. "Pred pár rokmi tam bolo len pár stoviek tankov, viac sme nevedeli. Dnes tam stojí celá továreň, v ktorej dňom i nocou pracovalo 60-tisíc robotníkov. Tie obrovské masy robotníkov tam pochopiteľne žili ako zvieratá. Je to neuveriteľné, Sovieti všetko minuli za výzbroj," rozpráva Hitler fínskemu generálovi.

Nacistický vodca na nahrávke tiež preberá zlyhania talianskej armády v severnej Afrike a Albánsku alebo okolnosti, kvôli ktorým zaútočil na Sovietsky zväz.

Po jedenástich minútach do miestnosti vkročili príslušníci SS a odhalili, že Damen rozhovor nahráva. Rádiotechnik bol prinútený záznam ukončiť, ten potom skončil v archíve štátneho cenzorského úradu. Na verejnosť sa dostal až v deväťdesiatych rokoch.

01 - Modified: 2024-02-03 13:24:29 - Feat.: - Title: Vedci analyzujú Hitlerove prejavy z druhej svetovej vojny. Chcú všetky zvukové prepisy poskytnúť verejnosti v spoľahlivej forme 02 - Modified: 2024-01-09 23:00:00 - Feat.: - Title: I love Htlr. Aktivisti idú na neonacistov inak, drvia ich ochrannými známkami 03 - Modified: 2024-01-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Túto dedinu nedostanete. Hitler vábi do Bavorska extrémistov, miestni idú do boja 04 - Modified: 2024-01-07 12:30:00 - Feat.: - Title: Hitler jeho bombe unikol len o 13 minút. Stolár pred 85 rokmi zobral spravodlivosť do vlastných rúk, všetko pokazilo počasie 05 - Modified: 2023-12-27 18:44:01 - Feat.: - Title: Turecký prezident Erdogan prirovnal izraelského premiéra Netanjahua k Hitlerovi
menuLevel = 2, menuRoute = history/2-svetova-vojna, menuAlias = 2-svetova-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 16:52