Archív
StoryEditor

Unikátna výstava v Múzeu holokaustu. O ľuďoch, ktorí sa zaslúžili o porážku antisemitizmu

21.04.2018, 11:10
Viete, čo je Žegota? Ide o krycí názov organizácie z čias 2. svetovej vojny v Poľsku, ktorá bola v skutočnosti Radou pomoci Židom v Nemcami okupovanej krajine.

Žegota fungovala v rokoch 1939 až 1945. Podrobnosti o jej činnosti približuje v týchto týždňoch výstava v seredskom Múzeu holokaustu na Kasárenskej ulici, ktorú pripravil poľský Inštitút národnej pamäti - Komisia pre stíhanie zločinov proti poľskému národu. Výstavu pod plným názvom Żegota – Rada pomoci Židom si môžete pozrieť do konca júna. Je sprístupnená verejnosti, a najmä školám. „Veríme, že pomôže rozšíriť mládeži obzor o tejto téme,“ uviedol pri otvorení riaditeľ Múzea holokaustu Martin Korčok.

Oficiálny sviatok

Pripomínanie si hrôz nacizmu nie je hrabaním v minulosti, ale nutnosťou, aby sa história neopakovala. Práve v období druhej svetovej vojny sa odhaľovali charaktery ľudí najviac. Ako zdôrazňujú aj autori výstavy, je preto nesmierne podstatné pripomínať si tých, ktorí nestratili svoju ľudskosť a s nasadením vlastného života pomáhali Židom prežiť. Preto si Poľsko uctilo týchto Spravodlivých medzi národmi aj oficiálnym sviatkom, ktorý sa v Poľsku slávi každoročne 24. marca.

Hrdinstvo ľudí

Ako uviedol riaditeľ Poľského inštitútu na Slovensku a poradca ministra Jacek Gajewski na vernisáži: „Hrdinstvo týchto ľudí sa pre nás nikdy nesmie stať samozrejmosťou a ich činy si musíme stále pripomínať. Poľsko si nesmierne váži odvahu všetkých svojich obyvateľov, ktorí nasadili vlastné životy za záchranu svojich blížnych. Preto sa deň 24. 3. stal v Poľsku dňom Spravodlivých.“
Podľa Martina Korčoka, riaditeľa Múzea holokaustu v Seredi: „Ľudský charakter a odvaha sa vždy ukážu v krízových časoch. Spravodliví boli ľuďmi, ktorí ukázali to najlepšie, čo v človeku môže byť. Najviac ich bolo práve v Poľsku.“

Výnimočná iniciatíva exilovej vlády

Tradíciu oceňovania spravodlivých založil pamätník Jad va-šem v Izraeli, hlavnom izraelskom pamätníku obetí a hrdinov holokaustu v Jeruzaleme. Svoje čestné miesto v Jad va-šem majú všetci členovia a pomocníci organizácie Żegota – Rada pomoci Židom. Túto organizáciu založila v decembri 1942 poľská exilová vláda a Poľsko bolo jedinou krajinou v celej okupovanej Európe, ktorá niečo podobné zriadila. Żegota bola pokračovaním skoršej tajnej organizácie pod názvom Provizórny výbor pomoci Židom, ktorú založila Žofia Kossak-Szczucká a Wanda Krahelská-Filipowicz. Organizáciu tvorili z veľkej väčšiny demokratickí a katolícki aktivisti v Poľsku, ktorí nesúhlasili so zverstvami, aké sa páchali na Židoch. Vo veľmi krátkom čase už mala organizácia 180 dobrovoľníkov, ktorí riskovali svoje životy za záchranu blížnych.

Zachránených 2 500 detí

Odhaduje sa, že Żegota pomohla zachrániť okolo 12 000 Židov v Nemcami okupovanom Poľsku. Asi najznámejšiu postavou Żegoty je aj na Slovensku známa Irena Sendlerowa. Šlo o poľskú katolícku sociálnu pracovníčku, jednu z čelných osobností poľského protinacistického odboja. Bola zakladateľkou, vedúcou a nakoniec aj poslednou žijúcou členkou detského oddelenia Żegoty. Počas druhej svetovej vojny zorganizovala pod krycím menom Jolanta záchranu asi 2 500 židovských detí, z ktorých mnohé osobne vyviedla z Varšavského geta. Zatklo ju gestapo, mučili ju, no neprehovorila. Bola odsúdená na trest smrti, ale s pomocou Żegoty poprave unikla a ďalej pracovala v odboji. Na znak vďaky za svoje činy jej bolo udelené občianstvo v Izraeli, ktoré sa Nežidom udeľuje skutočne len mimoriadne.

Výstavu ŻEGOTA – RADA POMOCI ŽIDOM si môže verejnosť pozrieť v Múzeu holokaustu v Seredi do konca júna.

menuLevel = 2, menuRoute = history/2-svetova-vojna, menuAlias = 2-svetova-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
25. apríl 2024 09:52