StoryEditor

Mágiou proti Hitlerovi: Nacisti mali z okultných útokov strach, ich autor skončil v koncentračnom tábore

Dvaja mimoriadni vzdelanci. Dvaja slávni prvorepublikoví mágovia. Dvaja okultisti posadnutí knihami a hľadaním tajomstva. Dva zmarené životy. Tak zdanlivo podobné a tak neuveriteľne odlišné. Jeden sa obetoval na oltár republiky, druhého asi zabili v base ako kolaboranta. Jeden sa snažil zničiť Hitlera, druhý sa snažil zlikvidovať tých, ktorí sa o to pokúšali. Historička PhDr. Kristýna Bernardová (28) vo svojej knihe opisuje osudy Jana Kefera a Jiřího Arvéda Smíchovského počas dramatických protektorátnych dejín a ukazuje, že smrťou môžu končiť tak muži statoční, ako aj zakomplexovaní.

Čo vás na čiernom a bielom mágovi najviac zaujalo?

Obaja ma fascinujú tým, akí boli inteligentní, aké veľké množstvo jazykov zvládali, aký obrovský prehľad o politike alebo filozofii mali. Jan Kefer potom navyše svojou obrovskou usilovnosťou a činorodosťou a aj tým, že chcel pomocou mágie Hitlera skutočne zničiť či oslabiť. Aj keď taký čin dnes môžeme vnímať akokoľvek, on tomu veril a páči sa mi, že sa nacizmu ani trochu nezľakol. Smíchovský je fascinujúci zase tým, že je úplne nepreniknuteľný. Koluje o ňom obrovské množstvo protichodných informácií a nájsť pravdu je v podstate nemožné. Túžil po uznaní, hľadal svoje miesto v živote a bojoval aj s vnútornými démonmi, takže to bol človek veľmi rozporuplný. Obaja boli naozaj mimoriadne nadaní, ibaže Smíchovský zameral svoj talent zlým smerom.

On si asi myslel, že dobrým, napokon prežil o dekádu dlhšie ako Kefer.

Smíchovský bol prefíkaný. Snažil sa zapáčiť tak nacistom, ako aj komunistom. Hlavne udávaním. Po oslobodení mu bolo síce preukázané, že počas vojny udal jediného človeka, Rudolfa Mandého (český dirigent a hudobný skladateľ, pozn. red.), ale tých ľudí bolo asi oveľa viac. A navyše svedectvom po vojne pomohol priviesť do väzenia či na šibenicu desiatky ľudí. Sám tvrdil, že 48. Tvrdil tiež, že svedčil na viac ako štyristo mimoriadnych ľudových súdoch, kde sa riešilo konanie mnohých Čechov počas vojny, čo je naozaj nadsadené číslo. Verím však, že aj tam udával, ako mohol. Využívali ho a on sa využívať nechal. Bol možno rád, že dostal „len“ doživotie, pretože mu hrozil aj trest smrti. Nebolo mu totiž preukázané udanie ľudí, ktorí v dôsledku jeho kolaborácie zomreli. A spomínaný Mandé koncentračný tábor prežil.

Koncentrák, naopak, neprežil Jan Kefer, ktorý sa preslávil magickými, no márnymi útokmi proti nacistom. Bol veľmi inteligentný a počas vojny tým riskoval život. Ako mohol mágii až tak veriť?

To nedokážem vysvetliť, pre mňa je to tiež ťažko uveriteľné. V každom prípade jej veril úplne. Inak by počas vojny nerobil magické útoky na Hitlera. Bol presvedčený, že by to mohlo vyjsť. Mne sa na tom páči, že chcel bojovať tým, čo podľa svojej mienky vedel najlepšie. Niekto vezme pištoľ, niekto zaútočí pomocou mágie. A nakoniec ho to život aj stálo.

Téma

Ako vyzerali tie magické operácie?

To sa presne nevie, pretože svedkovia už nežijú. Existovali aj písomné dokumenty, ktoré však boli buď zničené, alebo sa časom stratili. Zmienky v Keferových spisoch a prednáškach však nájdete. Tie operácie boli prinajmenšom štyri a každá bola zameraná na niečo trochu iné. Jedna sa týkala pomoci Juhoslávii, pretože jeden zo zadávateľov obradu mal v obľube juhoslovanského princa Pavla. Išlo azda o to, aby nastal v nepriateľskej armáde chaos a dezorientácia. Nič sa, bohužiaľ, nestalo.

Zadávatelia niečo platili?

Áno, tie obrady boli nákladné. Okrem skrytého miesta potrebovali najrôznejšie posvätné propriety ako meč, kalich, zrkadlo, amulety a podobne. Museli to byť špeciálne predmety, ktoré nešlo zohnať len tak. Pri akcii proti okultistom bolo výslovne vymenované, čo im majú zhabať, napríklad kyvadielka alebo magické knihy – grimoáre. Niečo z toho je teraz vystavené v Národnom múzeu, kde má Jan Kefer ako bývalý zamestnanec vitrínu.

Čítal som niečo o útoku z brdských lesov.

Áno, odtiaľ viedli mágovia svoj prvý útok na Hitlerovho astrálneho dvojníka, na ktorého bolo podľa nich možné zaútočiť mágiou. A keď by sa astrálny dvojník zrútil pod ťarchou magického rituálu, malo sa to dotknúť aj Hitlerovej telesnej schránky. Tiež sa nič nestalo. Aj keď sa v jednej knihe tvrdilo, že Hitlerovi mal spadnúť na hlavu kvetináč.

Však mal tiež celú armádu Himmlerových mágov, ktorí ho „chránili“. Napríklad starého šarlatána a podvodníka Karla Máriu Wiliguta.

To mal. Tvrdilo sa, že sa útok nepodaril, pretože došlo k spätnému odrazu, ktorý zasiahol Kefera ako evokatéra. Onedlho skončil v koncentračnom tábore (Flossenbürg, pozn. red.), kde aj zomrel. Verilo sa, že práve jeho dodnes tiež nie úplne objasnená smrť bola spôsobená oným odrazom.

Nestáli nacisti o Jana Kefera ako popredného mága?

Jeho syn Reginald Kefer, s ktorým som hovorila, je presvedčený o tom, že nacisti sa snažili jeho otca po zatknutí získať na svoju stranu. On to ako vlastenec opakovane odmietal. Nielenže neustále vypočúvali jeho, ale na výsluchy musela chodiť aj jeho manželka a päťročný syn. Nacisti sa snažili presvedčiť Dagmar Keferovú, aby svojho muža zlomila, a vyhrážali sa, že ich syna dajú na prevýchovu do Nemecka. Pani Keferová tým bola psychicky veľmi vyčerpaná a v 26 rokoch zomrela. Iba rok po svojom mužovi.

Dvaja protektorátni mágovia. Vľavo Jan Kefer (1906 – 1941), ktorý chcel pomocou okultizmu zničiť Hitlera. Vpravo Jiří Arvéd Smíchovský (1897 – 1951), ktorý, naopak, Hitlerovmu režimu slúžil. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-10-11 20:52:49 - Feat.: 0 - Title: Okultisti v Tretej ríši: Hitler ich dával zatýkať, vieru v nadprirodzeno však sám využíval 02 - Modified: 2020-06-26 12:11:33 - Feat.: 0 - Title: Ženy so znakom smrti: Kvôli Hitlerovi sa trávili, strieľali a vešali
01 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 02 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 04 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie
menuLevel = 2, menuRoute = history/2-svetova-vojna, menuAlias = 2-svetova-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
12. apríl 2024 06:43