Franklin Delano Roosevelt a Winston Churchill na konferencii v Casablanke v januári 1943.fdrlibrary.wordpress.com
StoryEditor

V Casablanke sa pred 75 rokmi veľká trojka nestretla a Roosevelt tam prekvapil Churchilla

14.01.2018, 07:31
Autor:
ČTKČTKastast
Pred 75 rokmi sa mali prvýkrát počas druhej svetovej vojny stretnúť na spoločnom rokovaní Roosevelt, Churchill a Stalin. Na konferenciu do Casablanky napokon prišli iba prví dvaja.

Programom tajnej konferencie v marockej Casablanke, ktorá sa začala 14. januára 1943 a zúčastnili sa jej najvyšší predstavitelia USA a Veľkej Británie Franklin Delano Roosevelt a Winston Churchill, bol strategický plán ďalších spojeneckých akcií v druhej svetovej vojne.

Hlavným bodom ich rokovania bolo otvorenie druhého frontu a hlavným cieľom spojencov bezpodmienečná a úplná kapitulácia Nemecka,Talianska a Japonska.

Otvorenie druhého frontu v tom čase požadovalo najmä sovietske vedenie. Konferencie, ktorá sa konala v casablanskom hoteli Anfa a z dôvodu utajenia bola označená kódovým menom Symbol, sa mal pôvodne zúčastniť aj sovietsky vodca Josif Vissarionovič Stalin. Ten však nakoniec neprišiel kvôli riadeniu vojenských operácií, v tom čase vrcholila sovietska protiofenzíva pri Stalingrade.

Takzvaná veľká trojka, teda Roosevelt, Churchill a Stalin, sa tak napokon v tomto zložení prvýkrát stretla až na prelome novembra a decembra 1943 v Teheráne.

V Casablanke vydali predstavitelia USA a Veľkej Británie vyhlásenie, v ktorom deklarovali, že v prípade Nemecka, Talianska a Japonska prijmú iba bezpodmienečnú kapituláciu. Podľa niektorých zdrojov ale zrejme nešlo o spoločne pripravené vyhlásenie.

Korešpondent novín New York Times Drew Middleton, ktorý v januári 1943 v Casablance bol, napríklad neskôr vo svojej knihe Retreat From Victory uviedol, že keď Roosevelt začal hovoriť o bezpodmienečnej kapitulácii, Churchill sa tváril prekvapene.

Roosevelt a Churchill informujú novinárov o výsledkoch rokovania na Casablanskej konferencii v januári 1943. Roosevelt a Churchill informujú novinárov o výsledkoch rokovania na Casablanskej konferencii v januári 1943. fdrlibrary.wordpress.com

​Dôležitým záverom bola aj dohoda o odložení invázie do Francúzska na jeseň 1943, rozhodnutie o invázii na Sicíliu v lete 1943 a zintenzívnení bombardovania Nemecka.

V máji 1943 boli potom na samite vo Washingtone stanovené prvé pokyny pre invázne plány a v novembri sa napokon Churchill s Rooseveltom dohodli na ich konečnej verzii, ktorú následne predložili aj sovietskemu vodcovi Stalinovi.

Definitívny termín vojenskej invázie bol nakoniec posunutý na 6. júna 1944, keď vylodenie spojencov v Normandii otvorilo európsky západný front.

V priebehu Casablanskej konferencie, ktorá trvala desať dní, došlo ešte k jednému dôležitému momentu. Ruky si tam podali a symbolicky sa tak zmierili francúzski generáli Charles de Gaulle a Henri Giraud, ktorí súperili o vedenie vo francúzskom odboji. De Gaulle ho riadil z Londýna, Giraud pôsobil v Alžírsku.

Francúzski generáli sa strategických rokovaní nezúčastňovali, tie boli vyhradené iba pre Američanov a Britov. Podanie rúk pred kameramanmi a fotografmi, o ktoré ich požiadal Roosevelt, ale nebolo príliš srdečné a najmä de Gaulle dával neochotu k tomuto gestu až príliš najavo, a tak si to museli zopakovať. Hoci si navzájom sľúbili podporu, faktom je, že počas pobytu v Casablanke sa ich vzájomné kontakty obmedzili iba na nutné formality.

01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/2-svetova-vojna, menuAlias = 2-svetova-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 09:10