StoryEditor

Tajomná tvár Adolfa Hitlera. Drogy, pretvárka a Židia

Nové zistenia historikov odhaľujú tajomstvá prvého muža Tretej ríše.

Keď v roku 1973 vydal historik Jochim Fest rozsiahlu biografiu Adolfa Hitlera, napísal, že nové informácie o vodcovi nacistického Nemecka sú vylúčené. Hlboko sa však mýlil. Tie najnovšie vydávajú svedectvo o drogami presiaknutej krajine a ďalších okolnostiach, ktoré formovali osobnosť tohto dnes zatracovaného muža.

Veru, hoci azda žiadny iný diktátor nie je a nebol predmetom toľkého skúmania (a nespočetných kníh, štúdií či filmov), pri mene Adolf Hitler nemôžeme smelo vyhlásiť, že by sme o ňom vedeli všetko. Napriek tomu, že najmä od tridsiatych rokov minulého storočia sú jeho činy a rozhodnutia pomerne dobre zmapované.

Svoje o tom vie napríklad český historik pôsobiaci v Spojených štátoch Milan Hauner, ktorý prednedávnom vydal chronologickú encyklopédiu Hitler, deň po dni. Výborne ukazuje, čo o vodcovi tretej ríše vieme, ale naznačuje aj biele miesta. Trebárs o Hitlerovom detstve toho podľa Haunera vieme menej ako o detstve Napoleona.

Prísť na zvláštnu príťažlivosť tohto muža sa snažili stovky historikov, psychológov a ďalších odborníkov. Na pohľad neatraktívny, s komicky pristrihnutými fúzmi, ktorého jedinou spojnicou s konceptom árijského vzhľadu boli jasnomodré prenikavé oči.

Pri pochopení si pomôžme slovami Alberta Speera, architekta Tretej ríše, po dvadsiatich rokoch strávených vo väzení v pevnosti Spandau: „Napadajú mi dva výrazy, ktoré by výstižne charakterizovali všetky Hitlerove vlastnosti, ktoré by boli spoločným menovateľom všetkých jeho protikladov: neprehľadný a neúprimný. Dnes, keď sa ohliadnem späť, nie som si celkom istý, kedy a či vôbec niekedy bol sám sebou. Či boli vôbec okamihy, keď sa na nič nehral, keď nepodnikal nič taktické...“

Zvláštne slová od muža, ktorý ešte v čase, keď sa počas druhej svetovej vojny postupne rúcali všetky fronty, na ktorých Nemecko bojovalo, s vodcom viedol dlhé dišputy o architektúre. Pri modeloch veľkolepých budov „nového Nemecka“, ktoré už v tom čase boli vzhľadom na vývoj udalostí čírou utópiu. A predsa je v nich aj kus pravdy, i keď spomínaná neúprimnosť do veľkej miery zasahovala do vzťahu Hitlera k sebe samému.

​Ako inak vys...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 05 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust
menuLevel = 2, menuRoute = history/2-svetova-vojna, menuAlias = 2-svetova-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
18. apríl 2024 20:18