StoryEditor

Nemí hrdinovia Veľkej vojny: Mužom na fronte zachraňovali životy psy, holuby ale aj kanáriky

16.08.2019, 09:15
Počas I. svetovej vojny patril k hviezdam americkej armády. Prežil plynový útok, bol ranený granátom, no na odvahe mu to neubralo. Hliadkoval v prednej línii a spolubojovníkov upozorňoval na blížiace sa výpady nemeckých vojakov. Dokonca raz vraj zadržal i nepriateľského špióna. Seržant Stubby bol bulteriér.

Stubbyho si so sebou zobral do Európy jeho pán, desiatnik Robert Conroy zo 102. pešieho pluku americkej armády. Spočiatku svojho miláčika tajil, veliaci dôstojník však napokon súhlasil, aby pes zostal s jednotkou. A urobil dobre.

Stubby strávil s vojakmi na západnom fronte osem mesiacov, zúčastnil sa na niekoľkých ofenzívach a stal sa špecialistom v hľadaní ranených vojakov v tzv. krajine nikoho, teda medzi frontovými líniami. Tiež vycítil nebezpečenstvo jedovatého plynu vznášajúceho sa nad bojiskom a dokázal chlapov včas varovať pred v diaľke svištiacim delostreleckým granátom.

Po vojne nosil plášť s medailami, ktoré mu ušili vďačné francúzske ženy, a stretol sa i s prezidentom Woodrowom Wilsonom. Pes Stubby patril medzi zopár zvierat, ktorých príbehy z rokov 1914 až 1918 pretrvali do súčasnosti. Na bojiskách prvej svetovej vojny totiž hynuli spolu s vojakmi miliónové masy ich štvornohých spoločníkov.

Boje v Alpách

Psy našli cez I. svetovú vojnu vskutku široké uplatnenie. Existovali vycvičené strážne psy hliadkujúce v zákopoch, prieskumné psy schopné zacítiť nepriateľa na veľkú vzdialenosť, sanitárne psy vyhľadávajúce mŕtvych či v lepšom prípade ranených vojakov, ako aj psy určené na hľadanie výbušnín.

Vojaci najčastejšie využívali stredné plemená ako nemeckých ovčiakov. Mimochodom, pojem nemecký ovčiak bol vo Veľkej Británii po vypuknutí vojny z dôvodu nevraživosti k nemeckému národu zakázaný a používalo sa pomenovanie alsaský ovčiak.

​Muži v uniformách si pochvaľovali aj čulé a pohyblivé dobermany, vycvičené ako kuriérne psy, ktoré boli vďaka tmavej srsti ťažko spozorovateľné.

​„Sotva si predstaviť lepší spôsob doručovania správ ako pomocou psov. Vojak v uniforme, navyše s ťažkým vybavením, bol vítaným terčom ostreľovačov, telefónne spojenia nepriatelia ničili, vozidlá sa často kazili, no pes bol rýchly a dokázal prekonať prakticky akýkoľvek terén,“ vysvetľuje americký historik Indy Neidell, ktorý sa venuje každodennosti vojakov na západnom fronte.

Ťahali, nosili, lovili

Poľovnícke plemená zase v zákopoch lovili vojakmi tak nenávidené potkany, hoci v takýchto prípadoch sa osvedčili i po bojisku sa potulujúce mačky. Rakúsko-uhorská aj talianska armáda využívali psy na ťahanie vozíkov so zásobami a guľometmi, často v horskom alpskom teréne a hlbokom snehu. Voda, izolačné materiály do zákopov, dosky a stavebný m...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 02 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 03 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať 04 - Modified: 2024-04-06 09:30:00 - Feat.: - Title: Svet si pripomína 20. výročie jednej z najhorších udalostí ľudstva. Genocída v Rwande bola päťkrát horšia ako holokaust 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Stratíte 15 percent hmotnosti: Ide o najúčinnejšie lieky na chudnutie histórie, tvrdí prednosta diabetológie
menuLevel = 2, menuRoute = history/1-svetova-vojna, menuAlias = 1-svetova-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
12. apríl 2024 06:41